~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *.......μαρξιστικά κείμενα, σκέψεις, ιδέες,* kepeme@gmail.com ...*~~~~~~~~~~~~
Διαδικτυακό Αρχείο Μαρξιστών

"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Νίκος Μπελογιάννης

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη..................................... Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~


* 13 Αυγούστου 2015 * 222 Θλιβερά ανθρωπάκια ψήφισαν μέσα σε μια νύχτα το 3ο κατάπτυστο Μνημόνιο που είναι και ο θάνατος των Ελλήνων, τώρα ζητούν την ψήφο μας τους λέμε ΟΧΙ μέχρι το τέλος -

.

Ιδέες, Σκέψεις...

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

«Με απέραντη θλίψη και οδύνη, η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ ανακοινώνει τον τραγικό θάνατο του συντρόφου μας Μανούσου Ριτζάκη, στις 15 Ιούλη 2017



"ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ!" (*)...
(Μικρή αναφορά στον αγωνιστή Μανούσο Ριτζάκη που έφυγε βίαια, άγρια και τόσο άδικα από τη ζωή στα 59 χρόνια του... 
-Δ.Τζ.)
~~~~~~~~~~~~
Στον αγώνα για το λαό μας από παιδί... Στον αντιχουντικό αγώνα από τα 14 χρόνια του και από το 1976 από τις γραμμές του Μ-Λ ΚΚΕ. Ο Μανούσος Ριτζάκης 59 ετών βρέθηκε δολοφονημένος το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουλίου στο Γέρακα Αττικής. Πλήρωσε με τη δική του ζωή ένα έγκλημα για το οποίο δεν είχε γνώση ή συμμετοχή. Οι εφημερίδες της περιοχής έγραψαν: ...."...αξιοπρεπής, σεμνός, φιλήσυχος, πράος, συμπαθής σε μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, είχε "χάσει" στην κυριολεξία τον εαυτό του, τον τελευταίο χρόνο από το "μεγάλο κακό" που βρήκε τον ίδιο και την οικογένειά του (**). Απέφευγε να εμφανίζεται σε δημόσιους χώρους και συχνά εκμυστηρευότανε σε ανθρώπους του στενού φιλικού περιβάλλοντός του "ότι η ζωή του ουσιαστικά έκλεισε τον κύκλο της". 

~~~~~~~~~~~

Σχετική ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή του Μ-Λ ΚΚΕ του οποίου ήταν μέλος και υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά το 2012 και το 2015:
«Με απέραντη θλίψη και οδύνη, η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ ανακοινώνει τον τραγικό θάνατο του συντρόφου μας Μανούσου Ριτζάκη, στις 15 Ιούλη 2017.
- Ο σύντροφος Μανούσος Ριτζάκης γεννήθηκε το 1958, στα Χανιά. Σε πολύ μικρή ηλικία, ήρθε στην Αθήνα όπου δούλευε σε οικοδομές σπουδάζοντας παράλληλα σε νυχτερινό σχολείο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε σαν ιδιωτικός υπάλληλος.
- Στα δέκα τέσσερά του χρόνια, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, συνδέθηκε με το κομμουνιστικό, μαρξιστικό- λενινιστικό κίνημα. Στον πρώτο πυρήνα του μαθητικού τμήματος της ΠΠΣΠ το 1974, μέλος της ΠΜΣΠ λίγο αργότερα, των εργατικών παρατάξεων της ΠΕΣΠ και της ΕΡΓΑΠ.
- Μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ, από το 1976, υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια, τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης, της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, μέσα από τις γραμμές του κόμματός μας, του Μ-ΛΚΚΕ.
- Εκτός από την συνδικαλιστική του δράση στο σωματείο των οικοδόμων της Αθήνας και αργότερα στο σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων και στην τοπική κοινωνία του Γέρακα, ήταν υποψήφιος των εκλογικών συνδυασμών του Μ-Λ ΚΚΕ από το 1989 και μετά.
- Στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2012 και το 2015, ήταν υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του, την εκλογική περιφέρεια του νομού Χανίων, με την Εκλογική Συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ.
- Βοήθησε επίσης, με τη συμμετοχή και την προσφορά του, στην παρουσία και τη δράση της ΛΑ-ΑΑΣ (Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία), ιδίως στα Βόρεια της Αθήνας.
- Ο σύντροφός μας Μανούσος, που έφυγε με τον πιο βίαιο, βάναυσο και άδικο τρόπο, ήταν ένας λαϊκός αγωνιστής που σε όλη του τη ζωή πάλεψε για την αλήθεια, το δίκιο, την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για τα μεγάλα ιδανικά του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό ακριβώς κάνει το χαμό του διπλά τραγικό και οδυνηρό.
- Το σύντροφο Μανούσο θα τον θυμόμαστε πάντα . Θα θυμόμαστε τη σεμνή, ευγενική φυσιογνωμία του, το όμορφο χαμόγελό του. Ευπροσήγορος, τίμιος και ειλικρινής, μαχητικός αγωνιστής, ήταν αγαπητός σε συντρόφους, φίλους, συναδέλφους, γείτονες.
- Θα είναι παρών στην υπόσχεση που του δίνουμε για τη συνέχιση του αγώνα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε αδιάκοπα επί 43 χρόνια.
- Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη γυναίκα του, Δήμητρα, στα παιδιά του, Ιωσήφ και Ηλία, στα αδέλφια του και όλους τους συγγενείς του.
Σύντροφε Μανούσο, θα είσαι πάντα μαζί μας. Καλό σου ταξίδι».

~~~~~~~~~~~~~ 

*Ο φίλος Ηλίας Λογοθέτης από την Κάρπαθο, έγραψε για τον Μανούσο τη Δευτέρα:
"Τα "νέα" που δεν ήθελα να μάθω...
Μέρες άκουγα για το άγριο έγκλημα στον Γέρακα. Για την εν ψυχρώ δολοφονία 59 χρονου.
Που να φανταστώ ότι σκότωσαν τον Μανούσο, τον πρώτο σύντροφο που γνώρισα στα γραφεία της * ΟΜΛΕ Γενάρη του '75! Τον πιτσιρικά που τον φώναζα "γείτονα" αφού γειτονεύει η Κάρπαθος με την Κρήτη! Τον πιτσιρικά που μου φώναζε να μην υπογράψω στο Αστυνομικό τμήμα όταν μας έπιασαν για αφισοκόλληση την άνοιξη του ίδιου χρόνου, και με ειρωνευόταν ο μπάτσος ότι κάνω ότι μου λέει ο πιτσιρίκος! Και εγώ απαντούσα: 
" Έχει αγώνες στη πλάτη του ο μικρός"! ... και ξερενόμαστε στα γέλια όλη νύχτα με την "πλάτη" του μικρού, μέχρι να ξημερώσει και να πάμε αυτόφορο. 
Πέρασαν τόσα χρόνια για να μάθω νέα σου ρε "σύντροφε γείτονα" Μανούσο Ριτζάκη. Τα πιο τραγικά που μπορούσα να μάθω...
* (Σημ. Γραφεία του Λαϊκού Δρόμου, ΠΠΣΠ, ΠΕΣΠ ΠΜΣΠ όπως μου θύμισε ο σ. Fotis Protonotarios)"

~~~~~~~~

** Ο Μανούσος -όπως όλοι τον γνώριζαν στην περιοχή του Γέρακα- ζούσε από τον Μάιο του 2016 το προσωπικό του δράμα. Ο μεγάλος γιος του, 22 ετών, συνελήφθη πέρυσι, με την κατηγορία της δολοφονίας του 21χρονου Θόδωρου Γαλαζούλα από τα Γλυκά Νερά. Η σορός του νέου είχε βρεθεί σε ημιαποσύνθεση σε ερημική περιοχή της Πεντέλης.
~~~~~~~~~~~~~
Για το σύντροφο Μανούσο από τους συντρόφους του Μ-Λ ΚΚΕ
"Ζούμε σε μια εποχή που λυσσομανάει η αντιδραστική προπαγάνδα, με την αμαύρωση, τη συκοφαντία και τη σπίλωση των αγωνιστών.
Αυτό ξαναβγάζουν τώρα, κάποιοι, μ’ αφορμή τον τραγικό θάνατο του Μανούσου Ριτζάκη, ώστε να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στους αγωνιστές και τα κοινωνικά κινήματα.
Προσπαθούν να συνδέσουν το σ. Μανούσο με υπόγειες και σκοτεινές διαδρομές και με λαβυρίνθους του υποκόσμου και του περιθωρίου.
Αλλά η ζωή του σ. Μανούσου τους διαψεύδει ολοκάθαρα. 45 χρόνια μαχητής, αγωνιστής, στενά δεμένος με τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Στο σωματείο του και στο δρόμο, στο Κόμμα του και την απεργία. Ταπεινός, γελαστός, κοινωνικός. Όρθιος και ορθούμενος βαδίζοντας με τους εργαζόμενους και με τη σκέψη σε μια κοινωνία ανθρωπινότερη.
Η ζωή και η δράση του σ. Μανούσου περιγελά κατάμουτρα όσους συκοφαντούν αυτόν, τη ζωή του, το κίνημα και το κόμμα που τον γαλούχησε. Οι ορίζοντες και οι πράξεις του σ. Μανούσου είναι πολύ μεγάλες για να χωρέσουν στις διαβολές και τη μετά θάνατο λάσπη.
Όλοι εμείς, που γνωρίσαμε από κοντά τον εργάτη Μανούσο, τον άνθρωπο Μανούσο και το σύντροφο Μανούσο, δεν θ’ αφήσουμε στην ανθρωποφάγα χωματερή να σπιλώσει μισό αιώνα καθαρής και τίμιας διαδρομής, και ένα ολάκερο κίνημα με φωτεινή διαδρομή και φωτεινότερο πρόσωπο.
Δεν θα το επιτρέψουμε!"

_____________
Σχετικά:
> H Ένωση Συλλόγων Γονέων Παλλήνης για τον Μανούσο 
> Για την κηδεία του Μανούσου
> Βρέθηκε δολοφονημένος εντός του αυτοκινήτου του, στο Γέρακα, ο 59χρονος Μανούσος Ριτζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου